یادداشتی از دکتر علی قیاص وند:

ضرورت تقویت شاخص های ایثار در جامعه

ضرورت تقویت شاخص های ایثار در جامعه ایثار در لغت به معنی برگزیدن ، غرض دیگران را بر غرض خویش مقدم داشتن و منفعت غیر را بر مصلحت خود مقدم داشتن (دهخدا ، ۱۳۷۷ ، ص ۳۶۸۲ ) و در اسلام به معنای تلاش ، فداکاری ، بخشش و اخلاص در راه خدا آمده است […]

ضرورت تقویت شاخص های ایثار در جامعه

ایثار در لغت به معنی برگزیدن ، غرض دیگران را بر غرض خویش مقدم داشتن و منفعت غیر را بر مصلحت خود مقدم داشتن (دهخدا ، ۱۳۷۷ ، ص ۳۶۸۲ ) و در اسلام به معنای تلاش ، فداکاری ، بخشش و اخلاص در راه خدا آمده است که بیانگر رشد و معرفت الهی انسان است و با مفاهیمی همچون شهادت ، خیرخواهی و دیگر خواهی همراه است.

نسل امروز ما نیازمند فرهنگ ایثار و فداکاری است، موضوعی که روی آن تأکید داریم بحث ایثار اجتماعی است، ما اکنون باید به تشریح مؤلفه‌های ایثار اجتماعی در جامعه بپردازیم تا فرهنگ ایثار در جامعه نهادینه شود، تا این فرهنگ در جامعه باشد هیچ ترسی از دشمن نداریم.

ضرورت پرداختن به ترویج و توسعه ایثار و فداکاری در سطح جامعه، خواستار هماهنگی بیشتر نهادهای مروج است با هماهنگی و وحدت در سطح ملی می‌توانیم به نتایج خوب و بزرگی دست یابیم و با نهادینه کردن آن می‌توانیم به توسعه کشور در همه ابعداد کمک برسانیم.

فرهنگ ایثار از مبانی وحدت ملی ملت‌هاست و در زمانی که خود این فرهنگ، موجب دوگانگی و چندگانگی شود، مصیبت به بار می‌آورد. به هر ترتیب، بر اساس این ویژگی، تعریف و فهم مشترک و عمیق و ریشه‌داری در سطح خواص و عوام در باره فرهنگ ایثار باید وجود داشته باشد. هر چه عمق و غنای ا ین فهم مشترک قوی تر باشد، پیشرفت در آن جامعه نیز بیشتر خواهد بود.

اگر برداشت مشترکی از معنا و مفهوم فرهنگ ایثار، وجود نداشته باشد و ماهیت و مصادیق آن برای همگان-مخصوصاً اندیشمندان- روشن نباشد، دچار تنوع برداشت و فهم نسبت به مفهوم ایثار می‌شویم و در نهایت راه به جایی نخواهیم برد و نخواهیم توانست جامعه‌ مبتنی‌بر فرهنگ ایثار داشته باشیم.

در این راستا مولفه های زیادی وجود دارد که در نوشته به دو مورد اشاره کوتاه میشود:

سیاست باید در خدمت فرهنگ ایثار باشد و نه برعکس.

تأکید بر فرهنگ‌ ارزشی و در عین حال کاربردی از دیگر ویژگی‌های یک جامعه ایثارمحور است

تقویت باورهای دینی و ملی که امروزه جزءاصلی ترین مسائل اعتقادی و فرهنگی به حساب می آید ودرردیف مهمترین وظایف ماست ، از جمله مواردی است که با معرفی و تعمیق شخصیت، منزلت ، عقاید و آرمان های ناب آن بزرگواران در سطحی فراگیر تحت تأثیر قرار می گیرد.

چرا رهبر عزیز ما باید مکرر تاکید کنند که « به کی بگویم که من دغدغه فرهنگ دارم»؟ همه این‌ها نشان می‌دهند که ما آن فرهنگ غنی و اصیل و عمیق و شیعی ایثار را هنوز نتوانسته ایم خوب بفهمیم، خوب بفهانیم و خوب ترویج دهیم.