روایتی از یادگارهای فرهنگی یک روحانی مبارز جهرمی در مسجدسلیمان پیش از انقلاب:

از جهرم تا مسجدسلیمان ؛ شهید حجت الاسلام محمد ابراهیم حقدان

کارون نیوز _ شهید حجت الاسلام محمد ابراهیم حقدان فرزند عطاء الله در سال ۱۳۱۵ در شهرستان جهرم در یک خانواده روحانی چشم به جهان گشود.  وی چندسال قبل از شروع انقلاب و احتمالا در سال ۱۳۵۱ برای تبلیغ دین مبین اسلام همراه خانواده به عنوان مبلغ به مسجدسلیمان نقل مکان می کند و پس […]

کارون نیوز _ شهید حجت الاسلام محمد ابراهیم حقدان فرزند عطاء الله در سال ۱۳۱۵ در شهرستان جهرم در یک خانواده روحانی چشم به جهان گشود.

 وی چندسال قبل از شروع انقلاب و احتمالا در سال ۱۳۵۱ برای تبلیغ دین مبین اسلام همراه خانواده به عنوان مبلغ به مسجدسلیمان نقل مکان می کند و پس از استقرار در خانه عالم کنار مسجد فعالیت خود را با عنوان پیش نماز مسجد صاحب الزمان (عج) کلگه آغاز می کند .

 

آقا رضا حسینی  نقل می کند : پس از تکمیل ساختمان مسجدصاحب الزمان (عج) در سال ۱۴۴۸ (ه ش) اولین پیش‌نماز مسجد ، روحانی خوش‌قلب و خوش‌نامی به نام سید آل ایوب بود و پس از آن تا اوایل انقلاب وکمی بعد از آن شهید حاج‌محمد ابراهیم حقدان پیش‌نمازی مسجد را به عهده داشت.

 آقا رضا می‌گوید: اکثر کسبه و بازاریان و مردم محل، برای برپایی نماز خصوصاً نماز مغرب و عشاء به مسجد می‌آمدند ؛ خوب یادم هست که حیاط مسجد تا جلوی درب پایینی کتابخانه مفروش می‌شد و صحن و حیاط مسجد مملو از نمازگزار می‌ شد .

 

  مرحوم حاج حسن یزدی هم در این خصوص نقل می کند : شهید حاج‌محمد ابراهیم حقدان ، روحانی اخلاق‌مدار و وارسته‌ای بود که تا اوایل انقلاب امام‌جماعت مسجد را بر عهده داشت و مدتی پس از پیروزی انقلاب ، از مسجدسلیمان مهاجرت کرده و به زادگاهش شهرستان جهرم باز می گردد .

 

در زمان حضور ایشان در مسجد، جوانان و نوجوانان با شور و اشتیاق وصف‌ناپذیری در مسجد حضور داشتند ؛ علاوه بر حضور در نمازجماعت و مراسمات مذهبی ؛ در کتابخانه مسجد نیز به مطالعه و آشنایی با احکام دینی می پرداختند .

 با نزدیک شدن به پیروزی انقلاب، فعالیت آنان رو به فزونی رفت و به تدریج فعالیت‌های جوانان و نوجوانان به تشکل‌های فرهنگی، مذهبی و سیاسی انجامید.

 حاج‌آقای حقدان با گشاده‌رویی و مهربانی، محور این تشکل‌ها بود و با ارتباطی که با مؤسسات و انتشارات مختلفی در قم داشت ، کتب و نشریات متعدد را برای کتابخانه مسجد تهیه می‌کرد و با کمک اهالی ، کتاب‌های بسیاری با موضوعات مذهبی سیاسی و دینی برای کتابخانه حضرت ولی عصر (عج) مسجد تهیه شد.

وجود سالن بزرگی در جوار کتابخانه، بهانه حضور و فعالیت‌های جوانان و نوجوانان در این مسجد شده بود.

 

حاج محمد رضا ممبینی با اشاره به تحولات آن مقطع ، این گونه نقل می کند : در یک الی دو سال قبل از پیروزی انقلاب فعالیت‌های سیاسی بچه‌ها به فعالیت‌های قبلی آنان افزوده شد و افراد متعددی در این مسجد فعالیت داشتند. در کتابخانه مسجد، فعالیت‌های دینی، مجالس موعظه، مباحث اخلاق اسلامی و کتاب‌خوانی رواج داشت که با نزدیک‌شدن به ایام انقلاب فعالیت‌های سیاسی از جمله پخش اعلامیه‌ها ، نوار کاست سخنان حضرت امام خمینی (ره) و شعارنویسی به آن فعالیت‌ها افزوده شد.

 

نا گفته نماند مراسمات دعای ندبه، جلسات قرائت قرآن شب‌های ماه مبارک رمضان، دعای جوشن کبیر، مراسمات محرم و صفر و هیئتهای سینه زنی و زنجیر زنی دهه اول محرم و … 

با هدایت ایشان و به همت برخی مومنین مسجد از جمله مسلم امینی ، ملا امیدعلی نقدی، عبدالمحمد تاجبخش، سید اسماعیل حسینی ، خداداد جمشیدی ، آقا رضا حسینی، کل باقر باقری، امیر حسین کیانی، نصرالله کرم سیچانی، علی اکبر احمدپور، عباس حسینپور، حسن یزدی، حسن نفری، جواد هنری ؛ برنامه ریزی و اجرایی می شود .

 علاوه بر کارهای فرهنگی فوق در بیرون مسجد و در طبقه دوم ، مغازه‌های جلوی مسجد توسط هیئت امنا، سالنی طراحی می‌شود که به همت مردم محل ساخته می‌شود و به‌عنوان مکتب الزهرا (س) نام‌گذاری می‌گردد ؛ این مکان نیز به همت همسر شهید حقدان و تنی چند از بانوان، جلسات مخصوص بانوان منعقد می گردد و جلسات قران، کلاس‌های دینی، اخلاقی، مذهبی و سیاسی برای زنان و دختران محل تشکیل می شود. 

 

فرزند شهید حقدان (سعیده حقدان) در باره پدرش چنین می‌گوید : حاج‌آقا حقدان از علمای بزرگ منطقه جهرم بود، پدرم پس از سالیان متمادی تحصیل در حوزه علمیه قم در منطقه مسجدسلیمان از توابع استان خوزستان مشغول تبلیغ دین مبین اسلام شد و به‌عنوان نماینده آیت‌الله گلپایگانی از مراجع تقلید در این شهر فعالیت می‌کرد.

فرزند شهید حقدان ، در بخش دیگری از صحبت‌هایش می‌گوید : روزی پدرم را در خواب دیدم که به من گفت هر چه دارم از سال‌های تبلیغ در مسجدسلیمان است و این نشان از اهمیت گسترش و تبلیغ شریعت اسلامی با نیت خالص است.

وی می‌گوید: شهید حقدان به همراه خیرین شهر تلاش می‌کرد تا وجوهاتی را جمع کرده و آن را صرف هزینه اعزام مبلغ به مناطق مورد نیاز کند ؛ حتی مساجد منطقه و کتابخانه‌های آن را تجهیز کند تا جوانان، شور بیشتری برای حضور در مسجد داشته باشند.

وی با بیان اینکه شهید حقدان دارای اخلاق حسنه بود، می‌افزاید: پدرم فردی خوش‌برخورد بود ؛ حتی در مقابل اهانت‌ها و عصبانیت‌ها نیز خنده‌رو بود و همین عامل باعث جذب مردم به‌سوی ایشان شده بود.

فرزند شهید حقدان با اشاره به اینکه توسل به اهل‌بیت (ع) به خصوص حضرت معصومه (س) باور قلبی و عمیق پدرم در زمان حیاتش بود، می‌گوید: زمانی که بیمار می‌شدیم یا مشکلی در خانواده پیش می‌آمد پدرم ما را به محضر حضرت معصومه (س) می‌برد و با توسل به کریمه اهل بیت ، بیماری و مشکلات ما حل می‌شد. 

 

حاج‌آقای حقدان، بعد از عزیمت از مسجدسلیمان، برای مدتی در نهضت سوادآموزی و سپاه بندر انزلی فعالیت می‌کند.

حجت الاسلام حقدان پس از حضور در جبهه‌های نبرد حق علیه باطل، در تاریخ ۲۴ اردیبهشت ۱۳۶۲ در منطقه عملیاتی خرمشهر به شهادت می رسد و پیکر پاکش پس از تشییع باشکوهی در زادگاهش جهرم به خاک سپرده شد.

 

صادق یزدی کارشناس ارشد مدیریت آموزشی